1116 Budapest, Kondorfa u. 6
+36 (70) 397 1205
info@crossfitmayfly.com

Kezdő vagyok, heti hányszor ajánlott edzenem?

Kezdő vagyok, heti hányszor ajánlott edzenem?

Kezdő vagyok, heti hányszor ajánlott edzenem?

Ha kezdő CrossFitter vagy, jogosan merül fel benned a kérdés: heti hány edzés az, amivel még nem terhelem túl magam, de még fejlődést érek el, vagyis hetente hányszor járjak CrossFitre?

A válasz haladók esetében sok mindentől függ, a céloktól, intenzitástól, pihenés mennyiségétől és minőségétől, valamint az étrendtől is. Kezdők esetében azonban egyértelműen az 1 edzés 1 pihenés metódust javasoljuk a hét 5 napján, valamint pihenést a teljes hétvége alatt. Aki teljesen edzetlen, azok számára is megerőltető lehet a CrossFit, de azoknak is hozzá kell szokniuk ezen új és változatos terhelésekhez, akik egyébként rendszeresen végeznek testedzést. Az 1 nap munka után kulcsfontosságú szerepe van a minőségi pihenésnek, hogy az izmok, ízületek és az idegrendszer is kipihenje magát, felkészülve a következő edzésnapra. Az 1 nap edzés, 1 nap pihenés rendszerét az első 8-10 hétben javasoljuk tartani, majd emelhető a dózis a „2 nap edzésmunka 1 nap” pihenő koncepcióra. Ez még mindig a kezdőbb edzéstervnek felel meg, hagyva több regenerációs időt a hét folyamán a sportolónak. A CrossFit MayFly kezdő kurzusaiban is így építjük fel az edzéseket, tehát heti 3 alkalommal számolva, 1-1 napos szünetekkel javasoljuk elkezdeni a programot. A mozgásminták, technikai elemek memorizálásához az agynak is szüksége van pihenésre, hogy feldolgozza, és beépítse, készség szintre emelje az új elemeket, ezért is fontos az edzésnap után pihenőnapot beiktatni.

Két-három hónap eltelte után már áttérhetsz egy magasabb szintre, ahol heti 4-5 edzéssel biztosíthatod fejlődésedet, de erről majd egy következő cikkben. Ha még nem kezdted el a CrossFitet, de szeretnéd, akkor június 17-én induló kezdő kurzusainkon megteheted. A link alatt jelentkezhetsz is.

Jelentkezés