1116 Budapest, Kondorfa u. 6
+36 (70) 397 1205
info@crossfitmayfly.com

Mobility

Belegondoltál már abba, hogy mennyire fontos szerepet játszanak mozgásod során az ízületeid?

Ennek ellenére az edzések során legtöbbször csak az izmok fejlesztése kerül reflektorfénybe, az ízületek átmozgatása, megerősítése a háttérbe szorul. A legtöbb CrossFit gyakorlatot azonban nem lehet megfelelő hajlékonyság és mobilitás nélkül elsajátítani és helyesen kivitelezni.

Mi az a mobility?

A mobilitás (mobility) egy ízület aktív és használható mozgástartománynak a mértékét jelenti. Minél mobilisabb egy ember, annál jobban képes biztonságosan, hatékonyan és eredményesen maximalizálni mozgásképességét. 

Aktív vagy passzív mozgástartomány?

Minden ízületünknek van egy aktív és egy passzív mozgástartománya.

A passzív mozgástartomány maximális mértékét passzív eszközökkel lehet elérni, például külső erővel. Azonban miután megszűnik a külső erő, az ízület visszaugrik a korábbi helyzetébe. Ennek oka, hogy az ízületi szövetek nem elég erősek és aktívak ahhoz, hogy megtartsák azon a végponton a végtagot, ahova a passzív eszközök juttatták.

Az aktív mozgástartomány, melyet aktív belső erővel – izomerővel és az idegrendszer aktiválásával – érhetünk el. Ez az a pont, ameddig saját erőnkből tudjuk megtartani a nyílásszöget. Ez a tartomány járul hozzá a sérülések megelőzéséhez, a sportteljesítmény javulásához és a tartósan egészséges ízületekhez.

Tehát mi a cél? –>  Hogy aktív mozgástartománnyá alakítsd a passzív mozgástartományodat.

Mégis mi történhet, ha nem szentelsz elég figyelmet az ízületeidnek? Nagyon könnyen megsérülhetsz!

Vegyünk egy példát:

Alanyunknak beszűkült csípője van, amivel terhelés nélkül csak beszűkült tartományban, vízszintes vonalig tud leguggolni, azaz a csípő nem tud a térd vonala alá menni. A csípője passzív mozgástartománya lehet, hogy ennél nagyobb, hiszen ha száz kilóval a nyakában guggol le, a plusz súly feltehetően lenyomja a csípőt vízszint alá, de az aktív mozgástartománya csak a vízszintes vonalig tart.

És hogy sportolónk sérülésmentesen tud-e onnan felállni? Nagy valószínűséggel nem.

A rugalmasság és a mobilitás két különböző dolog

A mobilitás az a képesség, hogy az ízület teljes tartományán keresztül aktívan szabályozzuk a mozgást. A rugalmasság a testrész azon képessége, hogy passzívan mozgatható legyen egy bizonyos mozgástartományon keresztül. Például rugalmasság az, amikor a karod segítségével tovább tudod emelni a lábadat. A mobilitás révén azonban képes vagy irányítani a mozgás teljes tartományát, csupán az izmaid segítségével, külső erőráhatás nélkül. A mobilitás az izom erejét jelenti ebben a mozgástartományban, azaz képes vagy a láb teljes mozgását csak a lábizmaiddal irányítani.

funkcionális fitnesz, Mobility, CrossFit -  MayFly

A biztonságos mozgástartomány kulcsfontosságú a sérülések gyakoriságának csökkentésében, különösen a dinamikus mozgást igénylő sportágakban.

Ha megfelelő pozíciót tudsz elérni az edzés során, akkor hatékonyan, jó formában tudod végrehajtani a gyakorlatokat, ami a sportteljesítményedben és a sérülésekkel szembeni ellenállásban is megmutatkozik.

Miért olyan fontos a mobilitás?

A mobilitás elengedhetetlen, mert felkészíti testünket az edzéssel járó stresszhatásra. Létfontosságú szerepet játszik a sérülések kockázatának csökkentésében, valamint a technika és a mozgástartomány javításában. Fontos megjegyezni, hogy az erő önmagában nem elég a jó mozgáshoz.

Az ízületek mozgékonyságának megőrzése számos előnnyel jár, nem csak a sportteljesítmény, hanem az általános egészségi állapot szempontjából is. A mobilitás összefügg az ízületek egészségével, mert ahhoz, hogy teljes mértékben mozgékonyak legyenek, az ízületeknek rugalmasnak, stabilnak és elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy a teljes mozgástartományt lehetővé tegyék.

Sőt, a mobilitás a meglévő sérüléseket is orvosolja, és javítja a formát és a teljesítményt.

Mobility óránkon a mobilitásodat, azaz a szabad és könnyed mozgás képességét fejlesztheted.

A gyakorlatok célja, hogy az edzés során és a hétköznapi életben előforduló mozgásmintákat hiba, erőltetés és fájdalmak nélkül, biztonságosan és hatékonyan végre tudjuk hajtani. Ha nincsen meg a kellő mozgástartományod az egyes ízületeknél, akkor a későbbiekben, edzéssel vagy edzés nélkül is sérüléshez fog vezetni. A sportolók kulcsa pedig egyértelműen a mobilitás, a sportolóknak mobilitásra van szükségük a hatékony mozgáshoz.

Milyenek a mobilitási gyakorlatok?

Olyan gyakorlatok, amelyek kifejezetten az ízületek körüli mozgástartomány edzésére irányulnak. A hatékony mobilitás alapozza meg a kiváló technikát, a sérülésekkel szembeni ellenállást és a felépülési képességet.

Kerüld a sérüléseket és fejleszd ízületeid mozgástartományát!