1116 Budapest, Kondorfa u. 6
+36 (70) 397 1205
info@crossfitmayfly.com

Hétköznapi CrossFitterek – 5. rész

Hétköznapi CrossFitterek – 5. rész

spartan vagy crossfit, Hétköznapi CrossFitterek – 5. rész, CrossFit -  MayFly

Mióta CrossFitezel? Mi volt előbb, a Spartan vagy a CrossFit?

Nagyjából egy időszakban jött mind a kettő. 2016-ban találtam ki, hogy szeretnék Spartanozni. Akkor még csak magyar versenyt szemeltem ki, viszont addigra már csak egy Super táv volt abban az évben Magyarországon. Ez a második leghosszabb táv a Spartanon. Biztos, hogy több mint 13 km terepfutás, és biztos, hogy több mint 20 akadály. Egyrészt úgy gondoltam, hogy erre a terepfutás mellett valami olyan edzéssel kellene felkészülni, ami elég változatos és elég kemény. És lehetőleg minden képességet fejleszt.

Tekintettel arra, hogy majdnem minden akadályt, illetve az azokhoz szükséges képességeket meg lehet feleltetni azoknak a képességeknek, amiket a CrossFit fejleszt, úgy gondolom, tökéletes kombináció a két kikapcsolódási forma ötvözése.

“Ez a CrossFit, amivel már régóta szemeztem, mert úgy gondoltam, hogy ez az a sport ami elég változatos, és amiben tesztelhetem a saját határaimat.”

Bő egy hete volt az idei utolsó magyar Spartan Race futam, ahol te is részt vettél. Mi is ez a Spartan és hogy sikerült a futam?

spartan vagy crossfit, Hétköznapi CrossFitterek – 5. rész, CrossFit -  MayFly

A Spartan a terep akadályfutó versenyek egyik, talán legismertebb típusa. Lehet versenyszerűen, elit kategóriában, és csak hobbi szinten, „open” kategóriában is űzni, ahogy én is. Lényege, hogy különböző hosszúságú távok vannak, viszont csak azt tudjuk előre, hogy minimum milyen hosszú lesz a táv. Illetve, hogy minimum hány db akadály van. Az akadályok a legkülönfélébbek lehetnek. Például nehéz dolgok (homokkal töltött vödör, farönk, kőgolyó, homokzsák) cipelése, sárgödrön átkelés, kötélmászás, majomlétrán függeszkedés, különböző magas falakon átjutás, vagy dárdával célba dobás. 4 hosszúságú táv van, a legrövidebb minimum 5 km, a leghosszabb minimum 50 km (2017-ig minimum 42 km volt). Az akadályok száma és nehézsége a távokkal együtt emelkedik, minimum 15- től egészen minimum 60 ig változik.

“Október 5-én a harmadik nehézségű, Beast távon vettem részt, ami eddigi egyik legjobban sikerült Beast futamom volt. “

23 km, 36 akadály, 5 óra, 240 burpee Nyilván a különböző terep és a különböző távok miatt nem teljesen összehasonlíthatóak, de ezzel  most így itt elégedett vagyok. Nagyon jó érzéssel, és jövő évre vonatkozó nagyratörő tervekkel jöttem el a versenyről.

Milyen kézzelfogható eredményét láttad a Spartan versenyeken annak, hogy Crossfitezel?

Egyértelműen a kar és a felsőtest erőt igénylő feladatokban látom a legnagyobb fejlődést. A viszonylag nehéz súlyokkal végzett fej feletti munka nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az összes cipelős feladat könnyen megy a Spartanon. Ha épp nem esik az eső, akkor a cipelni való női súlyok kb 25-40 kg között mozognak. Ha homokzsákcipelés, vagy homokzsák felhúzás van és megázik a zsák, akkor ez lehet több is. Emellett a csúszós háztető alakú falon egy kötél segítségével felmászós akadály is sokkal jobban megy. Ahhoz képest, hogy a 2017-es Ultrabeast távon iszonyatosan szenvedtem ezzel az akadállyal, azóta szerencsére simán pikk-pakk átjutok rajta. Továbbá a fogás erőm és az alkar erőm is jelentősen fejlődött a CrossFit hatására. Így az ilyen típusú akadályokban is tapasztalok fejlődést.

“A másik fontos gyakorlat, ami mind a CrossFithez, mind a Spartanhoz kell, az a burpee. “

Ha a Spartanon nem teljesítesz egy akadályt, 30 db burpee a büntetés. Amikor eldöntöttem, hogy Spartanozni fogok, tudtam, hogy van olyan akadály, amire még nagyon sokat kell gyúrni, tehát sok burpee várható a futamokon, és úgy döntöttem, hogy megszeretem a burpeet, és igyekszem minél többet gyakorolni, minél hatékonyabb technikával csinálni, mert talán akkor, ha szívesen csinálom, akkor jobban is fog menni. Ez így is van, én CrossFit edzésen is nagyon örülök, ha burpees WOD van.

“Ezzel igazából a Spartan visszahat a CrossFitre, ugyanis mivel ott sokat burpeezek, ezért az edzéseken is jobban megy.”

Fontos még, hogy nyilván a Spartan alapvetően futásról szól, viszont egy megfelelő futós alappal, és helyes futótechnikával felvértezve az a mennyiségű állóképesség fejlesztés, ami a CrossFit edzéseken van, lehetővé teszi, hogy akár egy hosszabb (mondjuk Super vagy Beast) Spartan távot is lefusson úgy az ember, hogy a célból nem a kórházba viszik rögtön.

Vélemény, hozzászólás?