1116 Budapest, Kondorfa u. 6
+36 (70) 397 1205
info@crossfitmayfly.com

Az olimpiai súlyemelés mentális tanításai

Az olimpiai súlyemelés mentális tanításai

, Az olimpiai súlyemelés mentális tanításai, CrossFit -  MayFly

Az olimpiai súlyemelés nem csak erő és technikai sport, hiszen a súlyemelőket számos mentális tanítással látja el. Nézzük, mely az az öt dolog, amit a súlyemelés tanított a sportolók számára:

Megtanulják, hogy bízzanak az ösztöneikben:

A gondos gyakorlások, a sok technikai képzés, a mozdulatok pontos elsajátítása mély kapcsolatot alakít ki a sportoló testével, hiszen eszméletlen koncentráltságot, tudatosságot igényel egy-egy lökés, szakítás. Fontos magabiztosan mozogni, határozottan cselekedni, bízva az ösztöneikben, és a képességeikben, mert ha elhiszik, hogy sikerül, csak akkor fog.

Megtanulják kontrollálni az érzéseiket:

Ellentétben más sportokkal, a súlyemelés fokozott mentális nyugalmat igényel, dekoncentráltságnak helye sincs, teljes rákészültségben kell lenni a mozdulat előtt/alatt. A légzés szabályozásával, az esetleges szorongást, és érzelmeket pozitív agresszióvá tudja változtatni a sportoló, amely szükséges a gyakorlathoz.

Megtanulják, hogy nem tehetnek bele kevesebbet, mint a maximum:

A súlyemelés a legmagasabb koncentráltságot igényli a legtöbb sport közül, és azt, hogy a sportolók a lehető leggyorsabban, dinamikusabban mozogjanak, habozás nélkül, robbanásszerűen.

Alázatot is tanulnak:

Az alázatot a súlyemelő nap mint nap tanulja. A súlyemelés megtanítja őket arra, hogy összpontosítsanak, és minden súlyt tiszteljenek, még azokat is, amelyek korábban simán megvoltak már, hiszen kellő alázattal minden elért eredményük értékesebb lesz saját maguk számára is.

Azt is megtanulják, hogy legyenek bátrak:

A súlyemelés igenis bátorságot igényel, hiszen nem könnyű 85%-os súlyokra rámenni például. Ez a bátorság fejleszthető, néha egy-egy kilóért is extra bátorságra van szükségünk, de amikor legyőzik félelmüket, az segít tovább fejlődni.